Guidelines til vaccination af dit kæledyr

Vi guider dig trygt og individuel

For at vi kan vaccinere dit dyr, kræver det, at det er sundt og raskt. Det er derfor, at vi altid kombinerer et sundhedstjek med en vaccination.

Hvis dyr ikke er sundt og raskt, kan det for det første være farligt at vaccinere. Dernæst får det slet ikke den optimale beskyttelse af vaccinen, hvis kroppen er i gang med at bekæmpe en infektion. Det betyder, at immunforsvaret ikke kan give en optimal respons på vaccinen. Derfor vil en vaccine under sygdom ikke have en optimal effekt.

Vaccinationer og sundhedsundersøgelse

Det bedste, man kan gøre for sit kæledyr, er at beskytte det så godt som muligt mod at blive ramt af farlige sygdomme, som potentielt kan være dødelige. Derfor anbefaler vi, at man altid holder sine kæledyrs vacciner opdaterede – både for at beskytte dem men også for at være med til at holde smittetrykket nede.

Vacciner kan opdeles i kernevacciner, som er de vacciner det anbefales at alle får, og ikke-kernevacciner, som kan til- og fravælges alt efter dit kæledyrs behov fx hvis det skal med ud og rejse, i hundepension etc.

Inden dit kæledyr kan blive vaccineret, laver vi altid en grundig sundhedsundersøgelse for at sikre, at dit kæledyr er sundt og rask. Det gør vi for at få den bedst mulige respons på selve vaccinationen. Vacciner virker ved at aktivere dit kæledyrs immunforsvar, så det kan beskytte dyret. Aktiveringen sker ved, at immunforsvaret præsenteres for en ikke-farlig udgave af sygdommen, som er i vaccinen, så det kan lære at genkende sygdommen og bedre bekæmpe den, hvis det støder på det igen. Vi vaccinerer derfor ikke dit dyr, hvis der er tegn på sygdom, for at forhindre at vi overbelaster dets immunforsvar.

Hund

Hos hund udgøres kernevaccinationen af DHP vaccinen, som beskytter mod:

  • Distemper virus (hundesyge)
  • Hepatitis (Smitsom leverbetændelse)
  • Parvovirus

Disse sygdomme er heldigvis sjældne i Danmark fordi vi over mange år har vaccineret mod dem, men tilfælde ses hvert år. Hvis man har fulgt hvalpevaccinationsprogrammet og har overholdt vaccinationerne, skal denne fornyes hvert 3. år. Den vaccine vi benytter hos os indeholder også Pi (beskytter mod parainfluenza), der er en del af det kompleks, som normalt kaldes kennelhoste.

Af ikke-kernevacciner er de mest udbredte L4 (beskytter mod leptospirose, på dansk også kaldet rottesyge), BbPi (beskytter mod kennelhoste, både bakterien B. bronchiseptica og viruset parainfluenza) og rabies vaccinen.

Vi anbefaler, at din hund vaccineres mod leptospirose, hvis den færdes steder med rotter, har tendens til at drikke af vandpytter eller svømme i søer og lignende. Dette skyldes, at sygdommen typisk smitter via vand forurenet med urin og/eller afføring fra rotter, der kan være bærer af sygdommen. Leptospirose er også en zoonose, dvs. at den kan smitte fra dyr til mennesker. Første gang vaccinen gives, skal den gives 2 gange med 4 ugers mellemrum. Herefter skal den fornyes årligt.

Hvalpe:

Er du i den glædelige situation, at du har fået en hundehvalp er anbefalingen, at den vaccineres med kernevaccinen ved 8-, 12- og 16-ugers alderen og så igen ved 1-års alderen.

Grunden til det anbefales, at hvalpe skal vaccineres så mange gange i løbet af deres første leveår er, at hvalpe får beskyttende antistoffer overført via modermælken. Disse antistoffer forhindrer, at hvalpen selv går i gang med at danne dem, da den allerede har. For at sikre den ønskede effekt af vaccinen er man derfor nødt til at vente til antistofferne fra moren er ude af systemet. Det er meget individuelt, hvornår det sker og derfor årsagen til at vi giver boostere ved 12- og 16-ugers alderen.

Kat

Hos kat udgøres kernevaccinationen af RCP vaccinen, som beskytter mod:

  • Felin panleukopeni virus (kattesyge)
  • Felin herpesvirus
  • Felin calicivirus

Hos os indeholder den vaccine vi benytter også FeLV (beskytter mod felin leukæmi virus).

Første gang din kat vaccineres, skal den have 2 vaccinationer med 4 ugers mellemrum for at sikre den bedste effekt. Herefter skal din kat vaccineres en gang årligt for at holde sig opdateret.

Rejse?

Skal du have dit kæledyr med ud og rejse, er der typisk en række krav ift. vaccination og forebyggende behandling for at du må tage dit kæledyr med over grænsen. Alle lande har som minimum krav om, at dit dyr er rabiesvaccineret og har dokumentation på dette typisk i form af et dyrepas. Er det første gang dit kæledyr bliver vaccineret mod rabies eller er der gået mere end 3 år siden sidste vaccination mod rabies, går der 21 dage fra indgivelsen af vaccinen til at den er gyldig. Rabiesvaccinationen må kun gives til dyr over 12 uger. Vær opmærksom på, at nogle lande kan have skærpede regler ift. rabiesvaccination.

Vi anbefaler altid, at I undersøger hvilke krav det land I skal rejse til har i god tid inden I tager af sted for at sikre, at alt papirarbejdet er i orden og at I kan nyde jeres rejse uden bekymringer. Mere information omkring rejse med kæledyr kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside (https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/om-dyr-og-kaeledyr-til-private/alt-om-kaeledyr/rejse-med-kaeledyr) .